Orust
Uppdaterad den 9 juni, 2008
Tillbaka

Hoga


Runstenen i Hoga på Orust går enligt folktraditionen under namnet Ramunds häll

orr om Varekil på Orust ligger Hoga vars namn kommer från det norska ordet haugar som betyder (grav)högar. Mycket riktigt så finns ett höggravfält beläget alldeles ovanför runstenen där man också
tror att den ursprungligen stod. Runorna som märkligt nog är ristade på en av stenens smala långsidor tros ha tillkommit under den senare delen av 800-talet.


Vad runorna berättar är osäkert, förslagen är:


Jaur nybliven änkeman fick brudgumsgåvan i arv
,

Hauri (gården) A m(ärkte) denna sten efter Ramund
,

Ior i Åm utförde stenen här på mulen
(kullen)



Läs själv...


Tillbaka

Gravfältet består av åtta gravhögar varav den största är 14 m i diameter, här finns också närmare 20 övertorvade stensättningar.


Uppifrån höggravfältet ser man två domarringar i väster vilka tangerar varandra

 

 

Tillbaka

Hagadösen


När dösen restes kluckade Kalvfjordens vågor mot
stranden som då var belägen strax nedanför

I Haga i Stala socken på Orust står en dös som ursprungligen var övertäckt av en hög vars yttre var kantad med mindre stenar. Dösen består av fyra resta hällar och en takhäll. Inne i dösen påträffade man vid en utgrävning genomförd år 1915 en skafthålsyxa och en flintdolk, skifferhängen och bärnstenspärlor, föremål vilka dock visade sig härröra från en senare begravning.

Nere vid Kalvfjorden sydost om Hagadösen ligger gravhögen Kullbergs slott som är en storhög med 22 m i diameter, och några stenkast öster därom gravhögen Guldknapp med sina 15 m. Från dessa gravhögar har man haft en vacker utsikt ut över fjärden bort mot Lagmansholmen. På Tjörn i söder finns en annan dös.

Läs lite om dösarna



Några hundra meter väster om dösen tronar en gånggrift där taket till gravkammaren utgörs av ett enda jätteblock.
Trakterna kring Tegneby lär ha den största samlingen av megalitgravar i hela Bohuslän.

 

Tillbaka

Tegneby


Tegneby kyrka byggdes år 1891 på platsen för en 1100-talskyrka
vilken enligt traditionen skall ha varit den första kyrkan på Orust

Tegneby ligger drygt två km nordväst om Hagadösen och de båda gravhögarna nere vid Kalvfjorden. Tegneby socken på Orust skrevs år 1360 som Þegnabear sokn j Ordost i ett brev författat av Vinald Hinzeson, präst på Tjörn. Kyrkan själv skrevs som Þengnaby kirkiu i ett brev från 1374 med Aslak Botolfsson och lagrätteman Anund Torleifsson som utfärdare och sigillanter.

Båda breven författades på norska eftersom Orust då ingick i det norska landskapet Älvsyssel vilket styrdes från Bohus och sträckte sig mellan Hisingen och upp till Uddevalla. Älvsyssel bytte sedan namn till Bohuslän under 1400-talet för att utökas norrut under 1500-talet.

På Orust finns hela 14 fornborgar, och på grannön Tjörn 6 stycken. Namnet Tegneby är intressant med sin förmodade koppling till de thegner som nämns på bl.a. västgötska runstenar. Gamla berättelser menar att det skall ligga ett vikingaskepp i en åker nära gården Nötskär, väster om Tegneby, vars namn kommer av vikingarnas namn för båthus - naust. Här har man tidigare hittat en guldhalsring. I Röra har man funnit en fibula, i Lunden återfanns en keramikskål med fot som är 3.000 år gammal, i Hogen en gjutform för bronsyxa och i Långelanda ett bronssvärd - länkarna går till historiska.se.

 


Guldbrakteat från ca 500-tal
med ett drakliknande djur

 

Källor:
Informationsskyltar
SD

Orust under 1000 år
- rekommenderas!


s